Saudi-Arabië onderschept Scud-raket Jemen

Saudi-Arabië zegt zaterdag een Scud-raket te hebben onderschept die was afgevuurd door sjiitische rebellen in Jemen of hun bondgenoten. Het projectiel werd rond kwart voor drie in de ochtend uit de lucht geschoten door twee Patriot-raketten. Het vermoedelijke doelwit was een grote luchtmachtbasis bij de stad Khamis Mushait in het zuidwesten van Saudi-Arabië.

Het is de eerste keer sinds Saudi-Arabië zich in maart met luchtaanvallen met de strijd in Jemen ging bemoeien dat de rebellen een Scud-raket inzetten. Volgens het Saudische staatspersbureau is de lanceerinstallatie bij het Houthi-bolwerk Saada aangevallen en beschadigd.

Jemenitische veiligheidsfunctionarissen maakten melding van ten minste zes aanvallen op een Houthi-konvooi dat op weg was naar Saada. Ook in de provincie Amran werd aan konvooi aangevallen, dat volgens bronnen bij de Houthi's vee vervoerde. Volgens Saudi-Arabië en zijn bondgenoten krijgen de Houthi's militaire steun van het sjiitische Iran. Teheran zegt alleen humanitaire hulp te verstrekken.

Het Jemenitische leger bezat ongeveer driehonderd Scud-raketten, waarvan het merendeel in handen is van de Houthi's en aanhangers van de vroegere president Ali Abdullah Saleh. Klaarblijkelijk is het de Arabische coalitie niet gelukt die allemaal uit te schakelen.