Anti-jihadbiker botst tegen tram en overlijdt

Bij een motorongeluk op de Amsterdamse Haarlemmerweg is donderdag een Nederlandse anti-jihadstrijder omgekomen, die bekendstond onder de naam Ron. De voormalig militair en lid van motorclub No Surrender kwam op de kruising met de Molenweg in botsing met een tram en overleed even later in het ziekenhuis, aldus crimesite Camilleri.

De biker verscheen afgelopen najaar in het nieuws toen hij naar Koerdisch gebied in Noord-Irak afreisde om samen met de Koerden tegen IS te vechten.

"Koerden worden al lang onderdrukt. Nu je ook hoort over moorden, kan ik niet thuis op de bank blijven zitten", zei hij destijds tegen een lokaal televisiestation. De oud-militair zou verschillende malen uitgezonden zijn geweest naar gebieden 'met dit soort omstandigheden'.

De 46-jarige motorrijder zei destijds in de regio te zullen blijven tot de Koerden dat weer in handen hadden. Afgaande op een kaart op site van de BBC heeft hij schijnbaar woord gehouden want er is thans sprake van een Koerdische buffer ten noorden van het door IS gecontroleerde gebied.

Volgens Het Parool bekleedde 'Ron' overigens een hoge positie binnen No Surrender. Als zogeheten Nomad zou hij de tweede man zijn geweest van de motorclub. Die had overigens niets te maken met zijn trip naar het oorlogsgebied.

Over de toedracht van het fatale ongeluk is nog niets bekend. De politie onderzoekt de zaak.


In gesprek met Koerdisch televisiestation (najaar 2014)