Hiddink blijft De Jong en Afellay volgen

Guus Hiddink heeft Nigel de Jong nog niet afgeschreven als international. "Zeker niet", benadrukte de bondscoach donderdag in de aanloop naar de oefeninterland met de Verenigde Staten en het belangrijke duel in de EK-kwalificatie tegen Letland. "Maar ik heb hem verteld dat we nu voor een ander type speler kiezen."

Hiddink geeft de voorkeur aan de verdedigende middenvelders Daley Blind en Jordy Clasie omdat zij in zijn ogen vaker een aanvallende oplossing vinden. "Nigel neemt het voortouw bij zwaarweervoetbal", doelt hij op de fysiek sterke middenvelder van AC Milan. "Hij heeft een prachtige loopbaan achter de rug en die is ook nog niet voorbij. In de volgende interlands kijk ik gewoon weer welke spelers ik nodig heb en wie in vorm zijn."

Hiddink heeft Ibrahim Afellay gepasseerd voor de duels met VS en Letland omdat de middenvelder bij Olympiakos op een zijspoor was beland. "Hij moet op zoek naar een mooie club waar hij weer stappen kan maken om bij Oranje in beeld te komen", stelde de bondscoach.