Reddingswerkers openen romp gekapseisd schip China

Chinese reddingswerkers hebben donderdag drie openingen gemaakt in de romp van het cruiseschip dat is gekapseisd op de rivier de Yangtze. Ze hoopten zo meer overlevenden te kunnen vinden, maar troffen niemand aan. Wel is het dodencijfer gestegen tot 77, terwijl voor het leven van ruim 360 vermisten steeds meer moet worden gevreesd.

Het ondersteboven liggende schip werd met behulp van kranen stabiel gehouden, terwijl reddingswerkers met snijbranders openingen maakten in de romp, die boven het grijze water uitstak. Na inspectie werden de gaten weer zorgvuldig dicht gelast, meldde de Chinese staatstelevisie.

Aan boord van de Eastern Star bevonden zich meer dan 450 mensen, voor het merendeel gepensioneerden. Veertien mensen overleefden de ramp, de meesten door van boord te springen en naar de kant te zwemmen of te drijven. Drie mensen werden door duikers uit luchtbellen in het schip gered.

Meer dan tweehonderd duikers kammen in drie ploegen de cabines in het schip uit. Ze haalden donderdag 51 lijken naar boven, waarmee het dodental steeg tot 77. De lichamen worden naar een crematorium gebracht, waar familieleden probeerden hen te identificeren.

De autoriteiten hebben premier Li Keqiang naar de plaats van de ramp gestuurd en houden de berichtgeving in de media strak in de hand. Het Permanente Comité van het Politbureau van de Communistische Partij heeft functionarissen opgedragen 'begrip te tonen voor het verdriet van families', maar tegelijk 'de maatschappelijke stabiliteit te bewaren'.

De kapitein van het schip en het hoofd van de machinekamer, die allebei tot de overlevenden behoren, zijn door de politie in hechtenis genomen. Sommige familieleden vragen zich af waarom de kapitein niet bij de eerste tekenen van de storm naar de wal is teruggekeerd en of er na het ongeluk wel voldoende is gedaan om de veiligheid van de passagiers te verzekeren. Zij hebben hulp geëist van de autoriteiten in Nanjing en Shanghai, en daarbij ging het soms zo heftig aan toe dat de politie extra manschappen optrommelde om te voorkomen dat de protesten uit de hand zouden lopen.