FIFA kocht Ierland af voor WK 2010

Ierland is na de play-offs voor het wereldkampioenschap 2010 afgekocht door wereldvoetbalbond FIFA voor vijf miljoen euro, zo heeft het Ierse RTE afgelopen vrijdag boven water gehaald. Het land liep kwalificatie voor het eindtoernooi in Zuid-Afrika mis nadat de Fransman Thierry Henry na een handsbal William Gallas liet scoren.

Ierland tekende protest aan tegen de beslissing van de scheidsrechter en wilde als 33e land naar het WK. John Delaney, voorzitter van de Ierse voetbalbond FAI liet weten: "We voerden destijds een rechtszaak tegen de FIFA. We hebben destijds een schikking getroffen, maar er hoefde zeker geen gunst tegenover deze schenking te staan."

RTE vroeg Delaney naar de inhoud van het akkoord: "De inhoud van het akkoord is op dit moment vertrouwelijk, maar het enige dat ik erover kan zeggen is dat we op geen enkel moment Blatter hebben gesteund. Daar zijn wij door de jaren heen consequent in geweest en ik ook."

Volgens Delaney is de geloofwaardigheid van de FAI niet in het geding. "Wij besturen op een zeer open en transparante manier. Onze leden zijn blij met de manier waarop de bond geleid wordt. Wij hebben het spel de afgelopen tien, twaalf jaar behoorlijk ontwikkeld. 450.000 mensen trappen in ons land ieder weekend een balletje, dus ik denk dat wij het prima doen."


De hand van god van Henry in 2009 (Bron: YouTube)