Bobsleesters woedend om gewichtsregels

Verschillende bobsleesters hebben woedend gereageerd op nieuwe gewichtsregels, die maandag door de overkoepelende bond FIBT bekend zijn gemaakt. Het maximaal toegestane gewicht voor de vrouwenbobs, inclusief slee, wordt in de komende twee seizoenen met liefst dertig kilogram verlaagd.

Het huidige maximumgewicht voor een vrouwenbobslee, inclusief de atletes, ligt op 340 kilogram. Alleen de slee - inclusief ijzers - moet minstens 170 kilogram wegen, terwijl de atletes een maximumgewicht van 85 kilo hebben. In de nieuwe regels staat dat het totaalgewicht naar maximaal 310 kilo wordt teruggebracht, met een maximum van 75 kilo voor de sporters. Voor enkele wereldtoppers is dit echter een fiks probleem.

Met name de Amerikaanse Elana Meyers Taylor reageerde vol ongeloof op de nieuwe regels. "In totaal 30 kilogram inleveren zorgt ervoor dat ik simpelweg niks meer in de sport te zoeken heb", aldus de regerend wereldkampioene. "Toen ik aan de middelbare school begon woog ik al 78 kilogram, nu willen ze dat ik daar nog eens kilo's onder ga zitten? Dat is belachelijk en ongezond. De enige manier waarop ik, inclusief alle uitrusting, onder de 75 kilo kan blijven is door mijzelf te verhongeren", foetert Meyers. 

"Daarnaast, heeft iemand binnen FIBT überhaupt over de veiligheid gedacht? Heeft iemand van de mensen die vandaag over dit idee konden stemmen wel eens in een vrouwenbob gezeten? Een verschil van 30 kilo maakt het ontzettend gevaarlijk om de sleeën naar beneden te sturen...het uitvoerend comité van de FIBT heeft een drastisch besluit genomen over het vrouwenbobsleeën, terwijl er nul vrouwen in het comité zitten", gaat Meyers verder, die niet zeker zegt te zijn of ze überhaupt wel door kan en wil gaan met de sport. Naast haar wereldtitel dit jaar won de Amerikaanse ook nog olympisch zilver in Sochi vorig jaar en brons in Vancouver, vier jaar eerder.

Ook de Belgische Elfje Willemsen is erg ongelukkig met de nieuwe gewichtsregels (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)
Ook de Belgische Elfje Willemsen is erg ongelukkig met de nieuwe gewichtsregels (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)

Ook Meyers' landgenote Jazmine Fenlator kan zich absoluut niet vinden in de nieuwe regels. "Vanavond heb ik voor het laatst avondeten, dankzij de nieuwe regels moet ik voorlopig stoppen met eten om nog mee te mogen doen", aldus Fenlator, die dit jaar zesde werd op het WK en vorig jaar elfde op de Olympische Spelen. "Dit is wel een goede manier om het vrouwenbobsleeën af te slachten en ons allemaal te dwingen met de sport te stoppen." De Belgische Elfje Willemsen is evenmin gelukkig met de nieuwe reglementen: "Dertig kilo minder?? Elke winter is het een waar gevecht om onder het totaalgewicht van 340 kilo te blijven, nog dertig kilo eraf is onmogelijk...", uit Willemsen - zesde op de Spelen - haar ongenoegen, waarbij ze eveneens zegt dat het misschien maar tijd is om met bobsleeën te stoppen.