'Onwelvoeglijk gedrag richting vrouwen' nekt wethouder

De gemeenteraad van Den Helder heeft wethouder Geurt Visser (Stadspartij) maandagavond per direct naar huis gestuurd. Dat gebeurde in een extra raadsvergadering, die was belegd vanwege onduidelijkheid over de positie van Visser.

Visser nam begin vorige week dinsdag zelf ontslag, formeel omdat hij zijn drukke baan niet langer kon combineren met zijn gezinsleven. Afgelopen weekeinde verklaarde het gemeentebestuur echter dat hij niet te handhaven was wegens 'onwelvoeglijk gedrag richting vrouwen'. Dat gebeurde nadat Visser had aangegeven zijn ontslagbesluit weer in te trekken.

Burgemeester Koen Schuiling zei dat de eerste problemen met Visser van september vorig jaar dateerden. De wethouder kreeg professionele hulp aangeboden, zonder resultaat. Berichten over misdragingen werden 'steeds indringender.

Volgens Schuiling is uit bescherming van de betrokken personen, de wethouder, diens gezin en het imago van de stad besloten om de werkelijke reden voor het terugtreden van Visser stil te houden. 'Misschien naïef, maar onze intenties waren zuiver', zei de burgemeester. Schuiling verwijt zichzelf wél dat hij de fractieleiders in de raad niet heeft geïnformeerd. 'Daarvoor bied ik excuses aan. Royaal', zei hij.

De gemeenteraad van Den Helder beslist binnenkort nog over een onderzoek naar het optreden van het college van B en W in de kwestie. Het college verzet zich daar niet tegen.