Arsenal prolongeert FA Cup na klinkende zege op Aston Villa

Arsenal heeft de FA Cup geprolongeerd. Op Wembley kwam een armetierig Aston Villa er niet aan te pas (4-0) waardoor het Europa League-ticket richting Southampton ging.

Geen basisplaats voor Leandro Bacuna bij Aston Villa, die verrassend genoeg zijn plek binnen de lijnen aan Alan Hutton moest afstaan. Daardoor stond er met Ron Vlaar maar één Nederlander aan de aftrap van de FA Cup-finale.

Arsenal wilde niet zoals vorig jaar vanaf het begin achter de feiten aan lopen. Destijds stond de ploeg van Arsène Wenger al na acht minuten met 0-2 achter tegen Hull City. Nu had het zomaar met diezelfde cijfers voor kunnen staan. De 39-jarige doelman Shay Given was degene die dit voorkwam. Met name verdediger Laurent Koscielny kon het zich aanrekenen dat er niet gescoord werd.

Nadat Vlaar een voorzet van Cazorla bijna in eigen doel gleed, kopte Koscielny de hoekschop nipt voorlangs. Een kopbal even later uit een vrije trap leek de openingstreffer te zijn, maar een weergaloze reflex van de Ierse doelman voorkwam dat. Theo Walcott had het geluk ook niet aan zijn zijde, toen na een klein half uur Given al gezien was, maar Richardson een zeker doelpunt van The Gunners voorkwam.

De druk op het doel van Aston Villa nam maar niet af en toch bleef Aston Villa op de been. Zo mikte Ramsey twee keer over en schoot Theo Walcott te slap in. Net op het moment dat coach Tim Sherwood de rust met een gelijke stand dacht te halen, scoorde de Londense club dan toch. Alexis kopte een door Coquelin strak voorgegeven bal terug op Walcott, die met veel gevoel Given in de korte hoek nu wel kansloos liet: 1-0.

Zonder gewisseld te hebben in de rust begon Aston Villa aan de tweede helft, waardoor het spelbeeld niet veranderde. Hoewel de eerste twee speldenprikjes van de ploeg uit Birmingham kwamen, was de eerste doelpoging van Arsenal goed voor de 2-0. Een enorme poeier van Alexis Sánchez waaraan veel effect zat, verraste de ervaren Given.

De ijdele hoop van Aston Villa werd na een uur spelen diep de grond ingestampt door Per Mertesacker. Waar Christian Benteke er voorin niet aan te pas kan, liet de aavaller bij de hoekschop van Cazorla ook nog eens verstek gaan. Vogelvrij kopte Mertesacker de 3-0 binnen.

Het laatste woord was aan invaller Olivier Giroud die diep in blessuretijd met buitenkantje links de 4-0 eindstand op het scorebord zette. Hoewel Aston Villa vlak daarvoor een strafschop door de neus geboord werd, kon de eindscore absoluut niet geflatteerd genoemd worden.

Niet alleen de aanhang van Arsenal kon juichen. De twaalfde FA Cup en de zevende onder coach Wenger werd na het laatste eindsignaal uitbundig gevierd. Ook in Southampton kon er met een glimlach gereageerd worden op de eindstand op Wembl;ey. Doordat Arsenal, al geplaats voor de Champions League, de cup won mag Southampton als nummer zeven toch nog Europa in.

Voor Aston Villa rest niets anders dan uithuilen en opnieuw beginnen. De club uit Birmingham, die in 1957 voor het laatst de FA Cup won, kwam er niet aan te pas en kan zich gaan richten op het komende seizoen. Of de vandaag onzichtbare Christian Benteke dan ook nog bij The Villans speelt valt nog maar te bezien. Een overgang naar Liverpool lijkt aanstaande.

De twaalfde FA Cup-zege van Arsenal. Een record in Engeland. (PRO SHOTS/Actionimages)
De twaalfde FA Cup-zege van Arsenal. Een record in Engeland. (PRO SHOTS/Actionimages)