Cuba van terreurlijst VS geschrapt

De Verenigde Staten hebben Cuba officieel geschrapt van de lijst met schurkenstaten, landen die terrorisme steunen. Dat luidt een nieuwe hoofdstuk in bij het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen de landen. Die begon met het handschudden tussen presidenten Raúl Castro en Barack Obama tijdens de uitvaart van Nelson Mandela.

Het Amerikaanse Congres had tot vrijdag de tijd om de beslissing van Obama van 14 april te blokkeren, maar deed dat niet.

De actie is een volgende stap in de ontdooiing van de verhoudingen tussen de VS en Cuba, die 54 jaar lang op voet van oorlog leefden. Zolang Cuba op de lijst stond, konden de diplomatieke banden tussen de landen niet worden aangehaald. Het verwijderen van Cuba van de lijst is wel grotendeels symbolisch. Handelsbelemmeringen worden er niet mee opgeheven.

"Het is een belangrijke stap maar in de praktijk vallen de meeste restricties op export en buitenlandse hulp onder de brede handels- en wapenembargo's", aldus een hoge functionaris tegen persbureau Reuters.

Cuba werd in 1982 door Washington op de zwarte lijst geplaatst van landen die terroristen steunen. Hulp uit Havana aan opstandelingen in Latijns-Amerika waaronder de FARC in Colombia was de reden. Iran, Syrië en Sudan zijn nog de enige landen op de lijst.

Che GuevaraChe Guevara (beeld: Redthoreau, publiek domein)