Golf van Chinese toeristen naar Nederland

Steeds meer Chinese toeristen weten Nederland te vinden. De komende dagen reist een recordaantal van 4500 Chinezen van één bedrijf in negentig bussen door het land, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) vrijdag.

Vorig jaar bezochten ruim 250.000 Chinezen ons land. Voor dit jaar verwacht het NBTC dat het toerisme uit China naar Nederland kan groeien met zo'n 18 procent, naar bijna 300.000 toeristen en zakenreizigers. In 2020 groeit het aantal Chinese bezoekers naar verwachting naar 800.000, meer dan een verdrievoudiging in vergelijking met vorig jaar. Chinezen geven gemiddeld veel geld uit tijdens hun vakantie in Nederland, ruim 1250 euro per persoon per vakantie.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken ontvangt vrijdag de delegatieleiders van de groepsreis in het Mauritshuis in Den Haag, om zo de goede verhoudingen tussen de Chinese toerismesector en Nederland te benadrukken. De Chinezen richten zich vooral op de vier grote steden, op Delft en op de Veluwe en ze gaan veelal shoppen in Roermond. De 4500 Chinezen van de groep zijn allemaal werknemers van één Chinees bedrijf, dat de reis als beloning aanbiedt.

Kamp is blij met de toename van het aantal Chinezen dat Nederland bezoekt. "De 4500 toeristen vertellen bij terugkomst positieve verhalen over Nederland en delen foto's en souvenirs met hun vrienden en familie. Ook daardoor komt Nederland steeds beter op de kaart te staan als aantrekkelijke bestemming voor de Chinese toerist of zakenreiziger.''