Vulkaan op Japans eiland plots uitgebarsten

De vulkaan Shindake op het eilandje Kuchinoerabu in het zuiden van Japan is vrijdag plotseling uitgebarsten. De autoriteiten hebben de 137 bewoners opgedragen het eiland te verlaten.

Het Japanse leger heeft een helikopter erop uitgestuurd om de schade op te nemen. De kustwacht stuurde een schip om te helpen bij de evacuatie.

Nobuaki Hayashi, een lokaal dorpshoofd, zei dat 120 bewoners zich bij een evacuatiecentrum hebben gemeld. Van een aantal is nog niets vernomen. Een bewoner moest met een boot worden geëvacueerd omdat hij niet veilig over land naar het evacuatiecentrum kon komen.

De 640 meter hoge Shindake barstte in augustus vorig jaar ook al een keer uit. Dat was voor het eerst sinds 1980. Kuchinoerabu ligt ongeveer tachtig kilometer ten zuidwesten van het zuidelijke Japanse eiland Kyushu. Het eilandje is dicht bebost en is beschermd als nationaal park. De voornaamste middelen van bestaan zijn toerisme en visserij.

Japan telt tientallen vulkanen en het land wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Een zware aardbeving gevolgd door een tsunami veroorzaakte in maart 2011 meer dan 18,5 duizend doden en verwoestte een groot deel van de noordelijke kust aan de Stille Oceaan. In september kostte een uitbarsting van de vulkaan Ontake aan 57 mensen het leven.