'Slaaptraining beperkt racisme en seksisme'

Onbewust racisme en sekistische vooroordelen zijn te beïnvloeden door de hersenen te manipuleren als mensen slapen. Dat zeggen onderzoekers van de Northwestern University in Chicago na proeven bij veertig mensen, meldt de BBC.

Seksisme en racisme komen regelmatig voor, maar zijn vaak onbedoeld en gebeuren onbewust, stellen de onderzoekers. Ze baseren zich daarbij op computergames waarin spelers vaker zwarte dan blanke karakters neerschieten. Ook wijzen ze erop dat mannen bij een vacature vaak de voorkeur krijgen boven vrouwen met dezelfde kwalificaties.

Dat gegeven was hun vertrekpunt voor een zogeheten 'counter-bias training'. De proefpersonen kregen gezichten te zien die werden gekoppeld aan woorden die het tegenovergestelde zijn van bekende vooroordelen. Bij een vrouwengezicht stond bijvoorbeeld 'wiskunde' en bij een zwart gezicht 'zonneschijn'. Tegelijk werden ook karakteristieke geluiden afgespeeld.

Geluiden
De onderzoekers lieten de proefpersonen een middagdutje van anderhalf uur doen en speelden toen de bewuste geluiden heel zachtjes af. Op die manier werden de onbewuste vooroordelen beïnvloed en dat effect hield mistens een week stand, zo bleek. De proefpersonen scoorden in de volgende testen namelijk lager op seksisme en racistische vooroordelen.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, denken onderzoekers dat hun techniek misschien zelfs kan helpen om verslavingen of ongezond eetgedrag te bestrijden. Professor Ken Paller, die het onderzoek leidde, lanceert nog een idee: 'Mensen die beslissingen over anderen nemen, zoals rechters, politieagenten en HR-managers die sollicitanten aannemen, zouden hier baat bij kunnen hebben. Je kunt je afvragen of je hun onbewuste vooroordelen moet onderzoeken en of je ze hierin kunt trainen.'