Blatter: "Geen plaats voor corruptie in voetbal"

Sepp Blatter heeft de FIFA-leden toegesproken tijdens de opening van het congres van de wereldvoetbalbond, waar vrijdag de verkiezingsstrijd om het presidentschap tot een beslissing zal komen. Het was de eerste keer dat Blatter publiekelijk sprak sinds het FIFA-corruptieschandaal woensdag losbarstte, nadat meerdere FIFA-leden gearresteerd werden.

"Dit zijn niet eerder geziene en moeilijke tijden voor FIFA", opende de oude Zwitser zijn toespraak. "De recente gebeurtenissen vragen duidelijk om actie en verandering door ons allemaal. Dit moet hier stoppen en dit moet nu stoppen." Blatter zegt te begrijpen dat mensen hem uiteindelijk verantwoordelijk houden, maar zelf wast hij zijn handen in onschuld. "Wij - en ikzelf - kunnen onmogelijk continu iedereen in de gaten houden. Als mensen iets verkeerds willen doen zullen ze proberen om het te verbergen."

Corruptie is volgens Blatter echter geen algemeenheid in de FIFA en de voetbalwereld. "De corrupte mensen zijn in de minderheid, net als in de maatschappij, en daar mag voetbal geen uitzondering op zijn. Binnen het voetbal is simpelweg geen plaats voor enige vorm van corruptie", foeterde de president, die moeilijke maanden verwacht voor de voetbalbond. "Er zal ongetwijfeld meer slecht nieuws volgen en het wordt een lange en moeizame weg om het vertrouwen weer op te bouwen. We moeten dat vertrouwen weer opnieuw verdienen en ik zie mijzelf als verantwoordelijke om daarin de leiding te nemen."

De Zwitser sloot zijn korte openingsspeech af met woorden waar menig voetbal- en sportfan louter om kan lachen. "Het is belangrijk dat we de geest van het voetbal niet uit het oog verliezen, zelfs als enkele mensen ons teleurgesteld hebben. We moeten door blijven gaan, niet uit hebzucht of macht, maar voor het spel, voor de wereld, voor vrede en uit liefde."