Platini wil dat Blatter vertrekt

UEFA-voorzitter Michel Platini wil dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter opstapt of vrijdag wordt weggestemd. Hij vroeg Blatter donderdagochtend om ontslag te nemen, maar dat weigerde de 79-jarige Zwitser. Donderdagmiddag riep Platini de bonden wereldwijd op om het morele besef te hebben om vrijdag niet op Blatter te stemmen bij de verkiezing voor de nieuwe FIFA-voorzitter.

Het leeuwendeel van de UEFA-leden zal op prins Ali Bin Al-Hussein stemmen, zei Blatter op een persconferentie. "De bonden zijn het zat. Sommige leden moeten nog overtuigd worden. Ik hoop op 54 of 53 stemmen, als ik iedereen ten minste kan vertrouwen."

Mocht Blatter toch herkozen worden dan wil de Brit David Gill niet in het uitvoerend comité van de FIFA plaatsnemen. Dat heeft de oud-directeur van Manchester United donderdag tijdens een bijeenkomst van de UEFA in Zürich laten weten.

Gill werd afgelopen maart verkozen als toekomstig vicepresident van de FIFA. "Maar dan moet er wel een andere voorzitter komen", zei hij. "Anders bedank ik de mensen die op mij hebben gestemd. Maar voor mij houdt het dan op."