Opmerkelijk lokaal verlies partij Poetin

Verenigd Rusland, de politieke partij van president Vladimir Poetin, heeft een opmerkelijke nederlaag geleden. Bij gemeenteraadsverkiezingen in de plaats Baltiejsk, in de exclave Kaliningrad, kreeg Verenigd Rusland geen enkel mandaat.

De uitslag is niet alleen opmerkelijk, maar voor het Kremlin ook verontrustend, schrijft de Belgische krant De Standaard. Dat heeft alles te maken met de ligging en functie van Baltiejsk. De plaats met 33.000 inwoners ligt in de Russische exclave Kaliningrad. Dat gebied ligt tussen Polen en Litouwen ingeklemd en is niet rechtstreeks met de rest van Rusland in verbinding via land. Tot 1945 hoorde het bij Duitsland.

Baltiesjk is bovendien een belangrijke havenstad: het is de enige ijsvrije Oostzeehaven van Rusland. Samen met Kronstadt (in de Finse Golf) is Baltiesjk de thuisbasis voor de Baltische vloot, die Rusland moet vertegenwoordigen en beschermen in internationale wateren. Door de verkiezingsnederlaag verliest Verenigd Rusland grip op de havenstad.

Omkoping?
De partij van Poetin neemt het verlies in Baltiesjk dan ook niet lichtzinnig op. Verenigd Rusland liet meteen een verklaring uitgaan: 'Waarschijnlijk zijn de stemmen verkeerd geteld. Alles moet grondig worden onderzocht.' Volgens het Kremlin is 'het omkopen van kiezers' het meest geloofwaardige scenario. Onafhankelijke media berichten echter dat bewoners van de havenstad simpelweg ontevreden zijn over het gevoerde beleid van Verenigd Rusland.