Talkshowhost: 'Dood alle Alawieten!'

Talkshowhost Faisal Al-Qassim, werkzaam bij de Arabische tak van Al Jazeera in Qatar, kunnen we hierbij zorgeloos benoemen tot opnaaier van het jaar. In zijn programma The Opposite Direction deed de Brits/Syrische programmamaker een heuse oproep om genocide te plegen op de Alawieten.

Volgens Faisal zijn de Alawieten (een afscheiding van de sjiitische islam, waar toevallig ook ene Assad lid van is) de oorzaak van alle ellende in Syrië. Ze zouden in grote getale soennieten afslachten en 's avonds doodleuk een biertje drinken aan de bar. Als we Faisal moeten geloven zitten de Alawieten nog steeds op een zetel in Syrië en is er geen Alawiet in welk vluchtelingenkamp dan ook te vinden. Soennieten zijn volgens de in de Arabische wereld beroemde tv-host zo'n beetje het enige slachtoffer van de burgeroorlog die in Syrië woedt. Alawieten omschrijft hij poëtisch met: "zelfs Satan schaamt zich voor hen".

Om zijn stelling te bewijzen had Faisal in zijn immens populaire, doch zeer controversieel programma twee gasten uitgenodigd. Zoals gewoonlijk lagen de meningen van de gasten een kleine 180 graden uit elkaar. In de rode hoek: een Syrische Christen, die verkondigde dat Alawieten nogal gedemoniseerd worden door Faisal en zijn vriendjes .In de blauwe hoek zat een soenniet die de stelling van Faisal bekrachtigde en eigenlijk meer als sidekick fungeerde.

Tijdens het programma werd er voornamelijk gegild tegen de christen, die duidelijk zijn huiswerk beter had gedaan dan zijn twee opponenten. Niet dat hij de kans kreeg om zijn stellingen te verdedigen dan wel te bewijzen: de anderen twee overstemden hem bijna continu en lieten hem niet uitpraten.

Hoogtepunt van de show was wel dat de presentator bloedserieus verkondigde dat Alawieten gemarteld moeten worden, voordat ze de dood zouden verdienen. Dit alles gold niet alleen voor de mannen, ook vrouwen en kinderen moeten eraan geloven. Helaas kunnen we deze waanzin niet als een 'act' interpreteren; Faisal heeft deze oproep al vaker op twitter gedaan.

De Druzische Faisal heeft in het verleden al vaker voor controverse gezorgd. Dankzij zijn niet geheel objectieve manier van presteren is het wel eens gebeurd dat landen hun ambassadeur in Qatar (het land waar we in de nabije toekomst een paar partijtjes gaan voetballen) terug naar huis floten. Ook vechtpartijen tussen kemphanen die er verbaal niet uitkwamen, is voorgekomen.

 

 

Het –ook in het westen- veelgeprezen Al Jazeera lijkt sowieso steeds meer een propagandamachine te worden in plaats van een onafhankelijke nieuwszender. Eerder al wees een wel zeer dubieuze 'poll' uit dat 80% van alle moslims een supporter van de Islamitische Staat zou zijn. Een resultaat waar je op z'n minst enige vraagtekens zou moeten zetten en die je op z'n meest met een bakwagen zout zou moeten nemen.

80% van de moslims staat achter IS (Foto: AlJazeeraScreenshot)
Niet goed, maar ook niet best.