Nadal en Djokovic winnen eerste partij op Roland Garros

Rafael Nadal heeft zijn eerste partij op het grand slam van Roland Garros gewonnen. De Spanjaard rekende in anderhalf uur af met de Franse wildcardspeler Quentin Halys: 6-3 en 6-3 en 6-4.

Halys kwam in de eerste set al vlug met 4-1 achter, maar leek het Nadal vervolgens nog even moeilijk te maken door via een break terug te komen naar 4-3. Het bleek echter de enige keer te zijn dat de Franse nummer 296 van de wereld de opslag van Nadal kon breken. Halys grossierde vervolgens in fouten, zodat Nadal zonder veel moeite de partij kon beslissen.

Nadal, die op het Parijse gravel op jacht is naar zijn tiende Roland Garros-titel in elf jaar, speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van de partij tussen zijn landgenoot Nicolás Almagro en de Oekraïner Alexandr Dolgopolov.

Novak Djokovic heeft dinsdag zoals verwacht de tweede ronde bereikt van Roland Garros. De Servische aanvoerder van de wereldranglijst schrok tegen de Fin Jarkko Nieminen alleen even in de tweede set. Daarin kwam hij met 2-5 achter. De favoriet herstelde zich bijtijds en klaarde het karwei alsnog in ruim twee uur: 6-2, 7-5 en 6-2.

Tennisser David Ferrer heeft dinsdag op Roland Garros zijn driehonderdste partij op gravel gewonnen. De nummer acht van de wereld is na negenvoudig Roland Garros-winnaar Rafael Nadal pas de tweede tennisser die dat wapenfeit bereikt.

Ferrer boekte zijn driehonderdste gravelzege in zijn eerste ronde-partij tegen de Slowaak Lukas Lacko. De Spanjaard rekende eenvoudig in drie sets af met zijn tegenstander: 6-1, 6-3 en 6-1. In de tweede ronde komt Ferrer landgenoot Daniel Gimeno-Traver of de Braziliaan Joao Souza tegen.

In 2013 bereikte Ferrer de finale op het Franse Open. Toen verloor hij van Nadal. Vorig jaar schakelde diezelfde Nadal Ferrer uit in de kwartfinale. Dit jaar kunnen de rivalen elkaar pas in de halve finale treffen.

Bij de vrouwen werd Eugenie Bouchard meteen uitgeschakeld. De als zesde geplaatste Canadese, al enige tijd niet in goeden doen, verloor met tweemaal 4-6 van de lokale favoriete Kristina Mladenovic. Het was alweer het zevende verlies in de laatste acht partijen voor Bouchard.

De Tsjechische Petra Kvitova heeft dinsdag de tweede ronde bereikt van Roland Garros. De tennisster had het niet makkelijk tegen de Nieuw-Zeelandse Marina Erakovic, maar trok met 6-4, 3-6 en 6-4 wel aan het langste eind.

De als vierde geplaatste Tsjechische kan het beste op gras uit de voeten; zo won ze twee keer Wimbledon in 2011 en 2014. In Parijs reikte Kvitova in 2012 tot de halve finales, vorig jaar strandde ze in de derde ronde.

Erakovic had alle kans om de Tsjechische dit jaar al in de eerste ronde naar huis te sturen, want ze brak Kvitova liefst zes keer. Zelf leverde de Nieuw-Zeelandse echter ook zesmaal haar service in en sloeg ze te weinig winners om te kunnen profiteren van de vele onnodige fouten van de Tsjechische.