Kruijswijk maakt indruk in zware Giro-etappe

Steven Kruijswijk heeft indruk gemaakt in de loodzware etappe naar Aprica in de Giro d'Italia. De Nederlander werd tweede op ruim een halve minuut achter Mikel Landa, terwijl rozetruidrager Alberto Contador in zijn wiel zat. Als beloning voor zijn inspanningen krijgt de Nederlander de bergtrui.

Na de eerste klim van de dag ontstond er een kopgroep van tien renners, waarvan Ryder Hesjedal de bekendste en best geklasseerde was. Het peloton hield onder leiding van Tinkoff-Saxo van Contador de vluchters op schootsafstand. In de eerste beklimming naar Aprica ontsnapte Hesjedal uit de kopgroep, terwijl in de afdaling die erop volgde Yuri Trofimov met nog drie anderen uit het peloton ontsnapte.

De verschillen bleven klein tot Contador lek reed. Astana voerde het tempo flink op en slokte eerste Trofimov en daarna Hesjedal op. Onder leiding van de Astana's van Fabio Aru en Katusha van Trofimov werd op de loodzware Mortirolo de groep kanshebbers gereduceerd tot vier: Aru, Landa, Trofimov en Kruijswijk.

De Nederlander had een goede dag, want hij ontsnapte uit wat er overgebleven was van het peloton. Daarachter moest Aru passen, terwijl Contador een gat van 52 seconden dichtreed en uiteindelijk samen met Landa bij Kruijswijk aankwam. De Nederlander rondde als eerste de top van de Mortirolo en deed zo goede zaken voor het bergklassement.

In de kletsnatte afdaling kwam Trofimov nog terug tot op dertig seconden, maar Kruijswijk, Contador en Landa mochten het uitvechten voor de zege. Op weg naar Aprica ontsnapte Landa om zo zijn tweede dagzege te boeken. Achter hem eindigden Kruijswijk en Contador als tweede en derde. Trofimov verloor uiteindelijk ruim twee minuten op Landa, terwijl Aru bijna drie minuten toe moest geven op zijn ploeggenoot.

In het klassement heeft Contador nu ruim vier minuten op zijn naaste belager Landa. Aru staat op bijna vijf minuten derde. Kruijswijk kwam door zijn goede prestaties de top tien binnen en staat nu achtste op 11.40 minuten van Contador.