Rechter: paleis Erdogan is illegaal

Het enorme paleis dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor zichzelf heeft laten bouwen in Ankara, is illegaal gebouwd. De hoogste bestuursrechter van Turkije heeft dinsdag bepaald dat de bouwvergunning van het Ak Saray (Wit Paleis) niet deugt.

Een grote vereniging van architecten had bij het hof geklaagd, omdat het pand met zeker duizend kamers illegaal midden in een park uit de grond werd gestampt. De rechter is het met de klacht eens, maar de vraag is wat dat voor gevolgen heeft.

Het paleis is vanwege de locatie, de omvang en de vermoedelijke kosten een van de meest omstreden projecten van Erdogan. Hoeveel het exact heeft gekost, is geheim, maar volgens kenners moet het in de honderden miljoenen lopen.

Het paleis, dat 91.000 vierkante meter beslaat, werd in oktober op een bescheiden manier geopend. Erdogan had besloten af te zien van een grote receptie in het gebouw op de nationale feestdag, omdat toen in een kolenmijn in het zuiden van het land mijnwerkers opgesloten zaten. Het eerste buitenlandse staatshoofd dat Erdogan er welkom heette, was in november paus Franciscus.

Wit paleis Erdogan illegaal (Foto: ANP)
Wit paleis Erdogan illegaal (Foto: ANP)