Coalitie en C3 geen meerderheid in senaat

De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben samen met de constructieve oppositie (D66, ChristenUnie, SGP) 36 van de 75 zetels in de Eerste Kamer. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen die dinsdagmiddag plaatsvonden. De uitslag wijkt niet af van de verwachting.

De 570 statenleden, die in maart bij de Provinciale Statenverkiezingen zijn gekozen, kozen dinsdag op hun beurt de Eerste Kamer. In bijna alle provincies stemden de statenleden trouw op kandidaten van hun eigen partij. Regionale fracties stemden, zoals verwacht, op de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF). Een opmerkelijke uitzondering is de Limburger Jos van Rey. De van corruptie verdachte politicus, die door de VVD als lid is geschrapt, stemde op zijn oude partij.

De beperkte afwijkingen in het stemgedrag hebben geen invloed op de zetelverdeling in de Eerste Kamer. Die komt dus overeen met de prognose die bij de Statenverkiezingen al werd afgegeven. De regeringscoalitie van VVD en PvdA heeft samen met de constructieve drie oppositiepartijen (de C3) geen meerderheid en moet op zoek naar extra partners om wetsvoorstellen met een meerderheid door de Eerste Kamer te loodsen.

Partij 2011 2015
VVD 16 13
PvdA 14 8
CDA 11 12
PVV 10 9
SP 8 9
D66 5 10
GroenLinks 5 4
ChristenUnie 2 3
SGP 1 2
50PLUS 1 2
PvdD 1 2
OSF 1 1