Veel vragen kabinet bij EU-plan asielzoekers

Het plan van de Europese Commissie om lidstaten in noodsituaties te verplichten een onbekend aantal asielzoekers van andere EU-landen over te nemen, roept nogal wat vragen op bij het kabinet. Brussel wil 40.000 asielzoekers uit Griekenland en Italië herverdelen over Europa.

Dat schrijven ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dinsdag in een reactie op de plannen aan de Kamer. Over veel onderdelen van de voorstellen zijn de bewindslieden positief.

Het kabinet wil onder meer weten welke procedures gelden tijdens zo'n verplichte herplaatsing, wat een noodsituatie is en wie er voor herplaatsing in aanmerking komen. "Een helder antwoord op deze vragen is van belang voor de definitieve positiebepaling van het kabinet."

Van belang is ook dat landen de Europese regels wat betreft asielzoekers naleven. Gebeurt dit niet, dan dient er "terughoudend" te worden omgegaan met herplaatsing. In noordelijke EU-landen klinkt onder meer kritiek op de wijze waarop Italië asielzoekers registreert. Verder dient de absorptiecapaciteit van een land "nadrukkelijker" worden meegewogen bij de herverdeling.

Een reeks Europese landen waaronder Frankrijk, Spanje en Polen heeft al kritiek geuit op het voorstel van eurocommissarissen Frans Timmermans en Dimitris Avramopoulios.

Volgens Koenders is er voor deze problematiek geen simpele oplossing. "Dit vraagt om een langdurige aanpak met alle instrumenten waarover we beschikken, in nauwe samenwerking met de betrokken landen zelf. Ook in EU-verband pleit ik voor zo’n solidaire aanpak."

Het voorstel van de Commissie om 20.000 erkende vluchtelingen op te nemen uit kampen buiten de EU zoals in Libanon en Jordanië wordt positief ontvangen. Het is dan wel noodzakelijk dat alle EU-landen hieraan meedoen, aldus de bewindslieden aan de Kamer.

Veel vragen kabinet bij EU-plan asielzoekers
Veel vragen kabinet bij EU-plan asielzoekers (Foto: ANP)