Giro op weg naar een unicum; niemand met twee ritzeges

De renners in de Giro d'Italia zijn vandaag aan het genieten van hun tweede rustdag. Met Alberto Contador stevig in de roze trui gaan de renners morgen beginnen aan de lastige slotweek, met liefst vier bergritten. De Spanjaard Contador zal dan ook nog op zoek gaan naar zijn eerste ritzege in deze ronde.

Het is op zich nog vrij bijzonder dat de klassementsleider nog geen ritzege heeft toe kunnen behalen, gezien de lastige ritten die we al hebben gehad in de afgelopen twee weken. Nog opvallender is het dat er nog geen enkele renner meer dan één etappe heeft gewonnen. In de veertien reguliere etappes zijn er tot dusver ook veertien verschillende winnaars geweest. Mocht er in de slotweek niemand in slagen om in totaal op twee (of meer) ritzeges te komen, dan zou dat een unicum zijn voor een grote ronde. Normaliter slaagt er vrijwel altijd een sprinter, klassementsrenner of aanvaller erin om twee ritten te winnen tijdens één van de drie grote rondes.

Van de veertien winnaars zijn er op dit moment nog twaalf in koers. Alleen sprinters Michael Matthews en André Greipel zijn tot dusver uitgestapt in de eerste grote ronde van het jaar. Bij bovenstaand verhaa lmoet worden aangetekend dat de ploegentijdrit niet is meegerekend, anders zou Matthews (Orice-Greenedge) al twee zeges hebben gehad.