Barcelona zwaait Xavi uit met gelijkspel

Deportivo La Coruña heeft het onmogelijke gepresteerd: door terug te komen van een 2-0 achterstand tegen Barcelona, werd de zege van concurrent Eibar de club niet fataal (2-2).

Waar Barcelona de wedstrijd aangreep om uitgebreid afscheid te nemen van Xavi Hernández, was er voor Deportivo La Coruña sprake van bittere ernst. Als er in Camp Nou zou worden verloren, en die kans was gezien de kwaliteitsverschillen toch groot, zou het lot van de club in handen komen van de concurrentie.

Met rasse schreden kwam degradatie dichterbij voor Deportivo, want na een minuut of vijf stond de club niet alleen zelf achter tegen Barça (Messi kopte de bal op aangeven van rechtsback Adriano Coreia achter keeper Fabricio, Eibar kwam op voorsprong tegen Córdoba.

Met een enorm spandoek namen de Barcelona-fans afscheid van Xavi (PRO SHOTS/Marca)

Bij rust zag het er allemaal nog beroerder uit voor Deportivo, dat virtueel Eibar (3-0 voor) en Almería (verrassend 2-1 voor op Valencia) op de ranglijst had zien passeren. Hopend op een wonder in de tweede helft, betrad het elftal van Victor Sánchez het veld in Camp Nou.

Reëel was die hoop niet, zo leek het in de minuten na rust. Stormen deed het absoluut niet in Camp Nou. Barça deelde speldenprikjes uit, maar scoorde niet. In de zestigste minuut gebeurde dat wel, toen Neymar de bal mee kreeg en keurig breed legde op Messi die alleen nog maar hoefde binnen te tikken. Het was zijn 43ste van het seizoen en stiekem hoopte hij vast dat hij er nog twee of drie bij zou prikken.

Alle hoop was vervlogen bij Deportivo, toen Lucas vanuit de draai de bal prompt achter Masip poeierde: 2-1. Een schrijntje hoop was terug, maar om degradatie te ontlopen moest wel een resultaat worden gehaald. Ondertussen stond Eibar nog altijd met 3-0 voor tegen Córdoba en was Deportivo virtueel gedegradeerd.

Totdat Medunjanin de bal uit een vrije trap twee keer geblokt zag worden, maar in derde instantie Diogo Salomão de bal achter Masip werkte. Ongeloof op de gezichten in het uitvak in Camp Nou. Een kwartier lang moest worden gehoopt dat het niet alsnog mis zou gaan. Adriano Coreia kreeg diep in blessuretijd nog een kansje op 3-2, maar die viel niet. Daardoor louter blije gezichten in Camp Nou, waar na afloop de landstitel werd uitgereikt en het vertrek van Xavi werd 'gevierd'.