Somaliër: stop migratie, investeer in kamelenmelk

Volgens de Somalische ondernemer Mohamed Abdulkadir Ali is gebrek aan perspectief de hoofdoorzaak van de massale migranteninstroom waarmee Europa kampt. Hoewel oorlog en bittere armoede belangrijke aanjagers zijn, weegt ongelijkheid zwaarder. Europa kan het beste in Afrika investeren om de migrantenstroom te stoppen, stelde hij in het CNN-programma Amanpour.

Ali wijst op het opvallende geval van de jonge Somalische journalist Abdel Aziz, die afgelopen week werd begraven nadat zijn lichaam bij de Egyptische kust was aangespoeld. Aziz bleek op weg naar Europa schipbreuk te hebben geleden. Volgens Ali zijn het dan ook meestal niet de allerarmsten die de overtocht wagen. Veel van hen zijn volgens hem geschoold en hebben werk. Ze komen echter niet verder op de sociale ladder.

Ook wordt vaak met behulp van familie de circa vierduizend euro bijeengespaard die mensensmokkelaars voor de overtocht vragen. De Somaliër stelt dat dit voor veel families een voor de hand liggende optie is om vooruit te komen. Hij verwacht dan ook niet veel van de Europese ontmoedigingsplannen. Die bestaan er onder meer uit dat met luidsprekers langs smokkelroutes wordt opgeroepen om toch vooral huiswaarts te keren.

Volgens Ali is er veel meer te winnen met investeringen. In de hoofdstad Mogadishu zouden de telecombedrijfjes als paddestoelen uit de grond schieten. Die worden echter veelal gestart met geld van familie overzee. Om migratie tegen te gaan moet die schakel dus uit de keten worden gehaald en kan er het beste direct in Somalië en andere Afrikaanse landen worden geïnvesteerd.

Voor Nederland had de Somalische ondernemer wellicht nog een aardig voorbeeld in petto. Ali heeft recent nog een kamelenmelkfabriek helpen opzetten. Volgens hem is kamelenmelk uitermate voedzaam, en lopen er een slordige zeven miljoen van die beesten in zijn land rond. Dus als Nederlandse bedrijven nou eens aan het investeren slaan kan dat spul misschien wel net zo goed in de cruesli.