Bank of England onderzoekt gevolgen EU-exit

De Britse centrale bank onderzoekt de financiële en economische gevolgen van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Bank of England (BoE) heeft dat bevestigd nadat een interne mail bij The Guardian terecht was gekomen.

De mail is van de hand van de secretaris van Jon Cunliffe, een van de plaatsvervangende gouverneurs van BoE. Een medewerker van de persdienst van de centrale bank stuurde de mail per ongeluk naar de Britse krant. In de mail staat dat het onderzoek geheim moet blijven voor de pers.

In een verklaring op zijn website zegt BoE: "Het zou geen verrassing moeten zijn dat de bank onderzoek doet naar bepaald overheidsbeleid."

De Britse bevolking mag zich uiterlijk eind 2017 in een referendum uitspreken over de vraag of het land in de EU moet blijven of eruit moet stappen, een zogeheten 'Brexit'. Dat heeft de onlangs herkozen premier David Cameron beloofd.

Boze tongen beweren overigens dat Cameron zelf eigenlijk helemaal niet op zo'n referendum zit te wachten. Hij zou het enkel hebben beloofd om potentiële stemmers op de euroskeptische UKIP binnenboord te houden.

Vooruitlopend op het referendum gaat Cameron onderhandelen over hervorming van de EU en de Britse positie binnen de EU. "Dan heeft het Britse volk straks echt wat te kiezen", zegt hij.

Bank of England onderzoekt gevolgen EU-exit
Bank of England onderzoekt gevolgen EU-exit (Foto: ANP)