Winnende 'haas' gaat niet meer hazen

De Keniaanse atlete Virginia Nyambura zal haar carrière als 'haas' bij atletiekwedstrijden vaarwel zeggen. Nyambura zorgde onlangs tijdens de Diamond League in Doha voor een enorme stunt door de 3000 meter steeplechase te winnen, terwijl ze ingehuurd was als 'haas', lopers die tempo maken om de toppers naar een snelle tijd te helpen.

Nyambura maakte in 2010 voor het eerst furore door de 2000 meter steeplechase te winnen op de Jeugd Olympische Spelen in Singapore, maar daarna stokte haar loopbaan. Pas drie jaar later dook ze op bij grote wedstrijden zoals de Diamond League. In 2013 en 2014 liep Nyambura in totaal veertien grote wedstrijden, waarbij ze slechts drie keer de finish haalde - ze was immers slechts ingehuurd als tempomaakster. 

Ruim een week geleden was dat ook in Doha de bedoeling, maar de 22-jarige Keniaanse voelde zich te goed om te stoppen. Ze verraste topfavoriete Hiwot Ayalew door de Ethiopische met 0,03 seconden te verslaan, terwijl Nyambura's eindtijd van 9:21,51 wereldwijd de snelste tijd van het jaar was. Bovendien was het een ongekende verbetering van haar persoonlijk record, dat ze in 2013 in Brussel liep met 9:58,08. 

Nyambura klopt favoriete Ayalew op de streep tijdens de Diamond League in Doha (Foto: Getty)

De coach van de atlete, Alex Sang, heeft nu bekendgemaakt dat zijn protégé directe uitnodigingen heeft gekregen om als toploopster mee te doen aan de Diamond League in Rome op 4 juni en New York op 13 juni. Tussendoor zal Nyambura op 7 juni ook van start gaan als topper in Birmingham. Met haar prestatie in Doha zet de atlete zich bovendien direct in de schijnwerpers voor het Keniaanse team voor het WK, dat later dit jaar in Beijing gehouden wordt.

"Voor Nyambura gaat het allemaal om hard werk, toewijding en het verkrijgen van zelfvertrouwen", zegt Sang over zijn atlete, die eerder dit jaar tijdens de World Relays al in actie kwam op de 'distance medley', waar elke loper uit het team een andere afstand aflegt. "Ik denk dat ze in Rome onder de 9:12 minuten kan, ze is er echt klaar voor nu." Het zou een wereldtijd betekenen, zelfs elf atletes hebben ooit sneller gelopen dan 9:12 op de 3000 meter steeplechase.

De atlete zelf wist niet helemaal wat haar overkwam, zo zei ze na afloop. "Dit is zo'n dag waarop je gewoon niet echt uit kunt leggen hoe je je voelt, zeker na zo'n prestatie", zegt Nyambura. "Na 2000 meter zou ik volgens het plan stoppen, maar ik voelde me goed genoeg om door te lopen. Ik had het gevoel dat ik de WK-limiet van 9:44 zou kunnen halen."