Rel om dansvoorstelling in Alkmaar

In Alkmaar is een boze meute erin geslaagd een dansvoorstelling af te laten gelasten. Onder dreiging van geweld en opmerkingen als 'ik schiet een kogel door je kop' had de politie geen andere keus dan toe te geven aan de bedreigers en werd besloten de stekker uit kunstproject Q61 Cemetery te trekken.

Q61 Cemetery is een eerbetoon aan overleden dierbaren, een serene dans op een begraafplaats. Wie nu onmiddellijk denkt aan een soort housefeest bovenop de graven zit ernaast, de 6 dansers, die elk een verhaal vertegenwoordigen, bevinden zich keurig op de paden die tussen de graven door lopen. Helaas werd dit helemaal verkeerd opgepikt door de sociale en andere media. Er verschenen koppen als 'Alkmaarder wil niet dat er op het graf van zijn vrouw gedanst wordt', een stukje stemmingmakerij waar Fok! nog een hoop van kan leren.

De voorstelling is al een aantal keer opgevoerd in België, waar deze kunstuiting nooit een probleem geweest is. In Alkmaar leek dit ook te gaan gebeuren. De voorstelling was al maanden geleden aangekondigd en lag ter inzage bij de gemeente. Maar gisteren –op het aller-, aller-, allerlaatste moment- besloot een van de nabestaanden nog even een kort geding tegen de gemeente aan te spannen om dit te blokkeren. De rechter besloot echter de voorstelling gewoon door te laten gaan.

Dit was tegen het zere been van een aantal Noord-Hollanders. Er werden vuurtjes opgestookt via twitter en facebook, wat uiteindelijk resulteerde in een protest bij de begraafplaats. De middag daarvoor waren de medewerkers en dansers van Q61 Cemetary al bedreigd (video). Zoals dat wel vaker gaat met een menigte kwade mensen liep het gisteren volledig uit de hand: spullen van de dansgroep opgepakt en weggesmeten, opnieuw werden er bedreigingen geuit en een aantal begraafplaatshooligans maakten het dusdanig bont dat de politie tot arrestaties over ging.

Geweld en het negeren van een rechterlijke uitspraak loont blijkbaar in Nederland, want alle vier voorstellingen van de groep, die voor de gelegenheid onderdeel zijn van het rondreizend theatergezelschap 'De Karavaan', zijn afgelast. Een aantal nabestaanden heeft aangegeven juist deze voorstelling te willen bezoeken omdat ze vinden dat Q61 Cemetery op een goede manier omgaat met de dood.

RIP aan de nabestaanden, grafsteen, dood, graf