'IS-strijders trekken moordend door Palmyra'

Strijders van Islamitische Staat kammen de woensdag door hen veroverde Syrische stad Palmyra uit en hebben tientallen regeringsgetrouwe soldaten en andere regeringsgezinden opgepakt en vermoord. Dat melden activist Bebars al-Talawy, een oppositiegroep en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Al-Talawy berichtte vanuit Homs dat sinds de val van Palmyra daar tot wel 280 regeringsmilitairen en regeringsgezinde strijders zouden zijn omgebracht. Een oppositiegroep meldde op Facebook hetzelfde. Het Observatorium, dat de burgeroorlog in Syrië vanuit Groot-Brittannië verslaat met hulp van activisten ter plaatse, houdt het op zeventien doden. Het Observatorium bereikten nog onbevestigde berichten over nog eens tientallen doden, liet het vrijdag weten.

Volgens de gouverneur van de provincie Homs, waarin Palmyra ligt, heeft IS mensen opgepakt. De terreurbeweging 'heeft mogelijk moordpartijen aangericht', zei gouverneur Talal Barazi.

Het zou niet de eerste keer zijn dat IS honderden Syrische of Iraakse soldaten doodt na het boeken van terreinwinst. Vaak klopten IS-strijders zich op internet voor de bloedbaden op de borst.