Braziliaanse turners geschorst na racistische opmerkingen

De Braziliaanse turnbond heeft drie atleten voor dertig dagen geschorst vanwege het maken van racistische opmerkingen naar een van de meest getalenteerde Braziliaanse turners, de achttienjarige Angelo Assumpcão. De opmerkingen werden op video opgenomen, waardoor makkelijk bepaald kon worden wie de schuldige sporters waren.

Arthur Nory Mariano, Fellipe Arakawa en Henrique Flores zijn vanaf donderdag voor een maand geschorst, wat betekent dat ze niet mee mogen doen aan enige nationale of internationale competitie en dat ze al hun financiële voordelen tijdens de schorsing kwijt zijn. In de video zouden de drie tegen de zwarte Assumpcão hebben gezegd als: "Het scherm van een telefoon is wit als 'ie het doet en zwart als 'ie kapot is" en "plastic tasjes in de supermarkt zijn wit, afvalzakken zijn zwart".

De zaak kwam naar buiten doordat de Braziliaanse krant O Globo in bezit kwam van de betreffende video die afkomstig zou zijn van het Snapchat-account van een van de betrokken turners. Later werd een nieuwe video naar buiten gebracht waarin de toptalenten hun verontschuldigingen aanbieden en zeggen dat het maar grapjes waren. "Er is geen wrok tussen ons, we zijn vrienden", zegt Assumpcão zelf in de nieuwe video. Een woordvoerder van de overheid heeft al laten weten dat er gekeken wordt of er een strafzaak van gemaakt kan worden op basis van de antidiscriminatiewetten in het land.