Obama: strijd tegen IS niet verloren

De Amerikaanse president Barack Obama erkent dat de val van de Iraakse stad Ramadi een 'tactische tegenslag' is, maar hij denkt dat de Amerikanen en Irakezen het gevecht tegen Islamitische Staat niet aan het verliezen zijn. Dat zegt hij in een interview met de krant The Atlantic.

"Het lijdt geen twijfel dat we in de soennitische gebieden (in Irak) niet alleen de training, maar ook de betrokkenheid moeten opvoeren en wij moeten ervoor zorgen dat soennitische stammen actiever worden dan zij recentelijk zijn geweest", aldus de president.

Obama noemt (de sjiitische) premier Haider al-Abadi van Irak oprecht in zijn streven naar een Irak waarin plaats is voor alle bevolkingsgroepen. Hij zal de Amerikaanse strijdkrachten opdragen de Iraakse veiligheidsdiensten alle hulp te geven die zij nodig hebben om het land veiliger te maken.

Ramadi is de hoofdstad van de vooral door soennieten bewoonde provincie Anbar. Tienduizenden mensen zijn voor de opmars van IS de stad ontvlucht. Er is kritiek op het Iraakse leger, dat de stad niet zou zijn 'uitgedreven' maar net als de bevolking op de vlucht zou zijn geslagen.

Obama: strijd tegen IS niet verloren
Obama: strijd tegen IS niet verloren (Foto: ANP)