'Stem voor homohuwelijk en schrijf geschiedenis'

De Ierse premier Enda Kenny heeft zijn bevolking opgeroepen vrijdag voor de legalisering van het homohuwelijk te stemmen. Volgens Kenny kunnen de Ieren 'geschiedenis schrijven' door als eerste land in de wereld het homohuwelijk per referendum te legaliseren.

Voor de legalisering van het homohuwelijk in Ierland moet de grondwet worden aangepast en om dat te doen moet de bevolking in een referendum worden geraadpleegd. Het jakamp lijkt op koers te liggen voor een afgetekende overwinning: alle politieke partijen zijn voor en in recente peilingen gaf zo'n zeventig procent van de ondervraagden aan legalisering te steunen. "Het 'ja' zal publiekelijk de laatste (...) vooroordelen wegvagen en de ongegronde angst van 'zij' tegen 'wij'", zei de premier, die zelf overtuigd katholiek is maar zich in deze kwestie tegen de kerk keert.

De katholieke kerk en conservatieve groeperingen hebben hun strijd tegen het homohuwelijk nog niet opgegeven. Zij menen dat de legalisering verrassende gevolgen kan hebben die schadelijk kunnen zijn voor heteroseksuele huwelijken. "Het huwelijk draait niet alleen om twee mensen die verliefd worden", zei aartsbisschop van Dublin Diarmuid Martin. "Het is veel complexer en een belangrijk onderdeel van hoe onze samenleving is opgebouwd."