VVD: Dok je eigen ziekteverzuim maar

In een poging om de hardwerkende arbeider nog meer uit te knijpen, heeft de VVD weer een mooi plan gelanceerd. Volgens de partij voor de werkgevers moeten werknemers hun eigen ziekteverzuim maar betalen als ze door eigen schuld even niet kunnen werken. Dat stelt VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn in een opiniestuk in het NRC.

Wie spannende hobby's heeft als bungeejumpen, fierljeppen of kitesurfen en daarbij geblesseerd raakt, meldt zich gewoon ziek bij de werkgever. Je baas betaalt dan gewoon je loon door terwijl je geen flikker uitvoert. En daar moet maar eens een einde aan komen, vindt Anoushka.

Volgens de VVD'ster is ons land een van de weinige landen ter wereld waar de arme werkgever opdraait voor de kosten van ziekteverzuim als gevolg van een sportblessure. En daarom vindt zij dat de arbeider zich maar moet verzekeren tegen dergelijke kwetsuren, opdat de baas meer geld in de zak kan steken.

De dame in kwestie, die waarschijnlijk nog nooit ergens op de loonlijst heeft gestaan, wil haar plan nog iets verder doortrekken. Zo zou de baas nooit meer hoeven te dokken voor ziekteverzuim dat niet werkgerelateerd is. Hieronder vallen ziektedagen als gevolg van verslavingen, wintersport of huis-, tuin- en keukenongelukjes.

Anoushka vraagt minister Asscher van Sociale Zaken (PvdA) dan ook om 'met de VVD te blijven nadenken hoe we de lasten voor werkgevers kunnen terugschroeven'. Het plan is door de PvdA inmiddels afgeschoten. We vermoeden echter dat het kabinet wel brood ziet in dit plan.