'IJsdansen wellicht niet meer op Spelen'

IJsdansen - onderdeel van het kunstschaatsen - wordt in de toekomst wellicht geschrapt van het programma van de Olympische Spelen. Dat zegt het Franse ISU-jurylid David Molina op Twitter"Dat ijsdansen geschrapt wordt van de Spelen is een gerucht in de hoogste kringen van de ISU", aldus Molina. De ISU is de internationale schaatsbond die naast het langebaanschaatsen onder meer ook het kunstschaatsen organiseert.

Volgens Molina wordt de beslissing al op 5 juni genomen tijdens de volgende vergadering van het Internationaal Olympisch Comité. IJsdansen staat op het programma van de Spelen sinds Innsbruck 1976. In 1984 leverde het een van de meest legendarische momenten op van de Olympische Winterspelen, toen het Britse duo Jayne Torvill en Christopher Dean met hun bolero voor een ongekende prestatie zorgden door van elk jurylid de maximale score van 6.0 punten te krijgen. De Amerikanen Meryl Davis en Charlie White zijn de regerend olympisch kampioenen.

De legendarische bolero van Torvill & Dean (Bron: YouTube)

Update 10.23 uur

Nancy Armour van USA Today meldt dat ze over de geruchten gesproken heeft met een woordvoerder van het IOC, die zegt dat er 'geen enkele waarheid' schuilt achter de geruchten over het schrappen van het ijsdansen. Op 5 juni zal duidelijk worden of de IOC-woordvoerder of het ISU-jurylid David Molina het bij het rechte eind heeft.