Advocaat houdt Sunderland in Premier League

Door een doelpuntloos gelijkspel tegen Arsenal heeft Sunderland zich verzekerd van nog een jaar voetbal in de Premier League. Advocaat en zijn ploeg houden Arsenal af van scoren.

De belangen waren op voorhand van de wedstrijd tussen Arsenal en Sunderland hoog. Beide ploegen spelen tot de laatste speeldag nog enkele sleutelwedstrijden met grote grote gevolgen. The Gunners willen zich direct plaatsen voor de Champions League, en dienen daarom Manchester United voor te blijven. Het Sunderland van Dick Advocaat is goed op weg lijfsbehoud te realiseren, maar kon bij winst deze doelstelling veilig stellen. Een formaliteit was de wedstrijd daarom allerminst.

In het eigen Emirates Stadium begon Arsenal met het mes tussen de tanden. Sunderland werd vanaf de eerste minuut met de rug tegen de muur gedrukt, en het reeg de kansen aaneen. Echt uitgespeelde kansen waren het echter niet waardoor the Black Cats in de wedstrijd bleven. De beste kans was voor Jack Wilshere, maar doelman Pantilimon bracht goed redding. Nadat de eerste storm was gaan liggen organiseerde de ploeg van Dick Advocaat zich beter, en hield het kans na tegen. Arsenal had het meerendeel van het balbezit, maar in gevaar kwam Sunderland eigenlijk niet.

De wedstrijd kroop ondertussen voort. Het publiek begon steeds meer te morren omdat Arsenal niet door de verdediging van de bezoekers heen kwam. Alexis Sanchèz begon zich iets meer te mengen, maar ook hij hield het bij wanhoopsschoten. De frustratie werd steeds kenbaarder op de gezichten van de thuisploeg, en ook Wenger zat er niet rustig bij. In de gehele eerste helft brak Sunderland één keer uit via een gelukkige omschakeling van Jermain Defoe, maar het afstandsschot van Adam Johnson miste precisie. Na een matige eerste helft snelde beide ploegen naar de kleedkamer, maar was Magic Dick content met de tussenstand, want een punt was genoeg voor lijfsbehoud.

Ondanks een tevreden Advocaat bracht de kleine Generaal enkele wijzigingen aan in zijn ploeg. In aanvallend opzicht had het in het eerste bedrijf niets gepresteerd dus bracht hij Steven Fletcher in de ploeg. De Schot bracht meer dreiging met zich mee en zorgde voor meer gevaar dan Wickham en Graham tezamen. Mede door goed werk van de spits kreeg Sunderland enkele goede kansen via Patrick van Aanholt en Feltcher zelf. Na een uur spelen bleef echter de brilstand op het scorebord.

Arsenal bleef aandringen en combineerde eindeloos rondom de zestien van Sunderland, maar schotkansen bleven uit. De ploeg van Dick Advocaat verdedigde zeer gedisciplineerd en hield het potdicht. Met nog tien minuten op de klok leek ook Arsenal het prima te vinden, gegeven dat ook voor hen een punt genoeg was voor de derde plaats. Magic Dick haalt dus het punt waar het naar snakte en redt Sunderland van degradatie. Ondanks dat the Gunners meer aanspraak hadden op de overwinning, zal Wenger tevreden zijn met het resultaat. Door de 0-0 eindstand, en een beter doelsaldo dan Manchester United, speelt het ook volgend seizoen naar alle waarschijnlijkheid wederom Champions League.

Dick Advocaat heeft de klus met Sunderland geklaard. (PRO SHOTS/Reuters/Eddie Keogh)