Witte Huis is 'negerhuis' in Google Maps

Wie in Google Maps zoekt op 'nigger house' of 'nigga house' (negerhuis), komt terecht bij het Witte Huis in Washington. Daar woont president Barack Obama, de eerste donkere president in de Amerikaanse geschiedenis. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van deze pijnlijke fout is.

Google laat in een reactie weten: "Sommige ongepaste resultaten verschijnen op Google Maps die niet getoond zouden moeten worden, en we bieden onze excuses aan hiervoor. Onze teams werken er hard aan om dit issue snel op te lossen."

Het zijn niet de eerste problemen met Google Maps. Eerder deze maand sloot het internetbedrijf zijn dienst Map Maker, waarmee gebruikers de kaarten kunnen aanpassen, omdat er misbruik van werd gemaakt. Zo maakte iemand een Android-poppetje dat over het logo van concurrent Apple plast. Een ander had een winkel voor wintersportartikelen in het Witte Huis geplaatst. De naam van de winkel: Edwards Snow Den, een verwijzing naar klokkenluider Edward Snowden.

Ook de zoekresultaten van Google zijn soms het doelwit van zulke acties, zogeheten googlebommen. Wie bijvoorbeeld zocht op miserable failure, ellendige mislukkeling, werd jarenlang doorgeleid naar de site van de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush. Bij 'raar kapsel' zagen mensen als eerste site een biografie van oud-premier Balkenende.

Witte Huis is'negerhuis' in Google Maps
Witte Huis is 'negerhuis' in Google Maps (Foto: ANP)