Arrestaties wegens grote Britse kluiskraak

De Britse politie heeft negen overwegend oudere mannen gearresteerd in verband met de grote paasroof in het juwelendistrict van Londen. Tweehonderd agenten doorzochten dinsdag twaalf adressen in de hoofdstad en in het graafschap Kent. In de panden werden veel waardevolle spullen gevonden. De verdachten variëren in leeftijd van 48 tot 75 jaar meldde de krant The Guardian nadat er zeven arrestaties waren verricht. Later op dinsdag werd bekend dat er nog twee verdachten zijn aangehouden. De huiszoekingen worden voortgezet. Vier verdachten komen uit Enfield aan de noordrand van Londen en twee uit Dartford in Kent.

De politie is ervan overtuigd dat sommige waardevolle zaken te herleiden zijn naar de kluis in Hatton Garden. Die werd in het Paasweekeinde gekraakt. De kluisrovers boorden door een dikke betonnen muur om binnen te komen. In de bankkluis doorzochten ze circa zeventig kleinere kluisjes waarin vermoedelijk geld en juwelen lagen die mogelijk circa 200 miljoen pond (bijna 280 miljoen euro) waard zijn. Onduidelijk is nog altijd waarom de criminelen slechts zeventig van de bijna duizend kluisjes doorzochten.

Ze braken op Goede Vrijdag, 4 april, in en verschaften zich via een liftschacht met speciale boorapparatuur en met een enorme operatie toegang tot de kluis. Er ging wel een alarm af maar door misverstanden kwamen beveiligers noch de politie in actie. De inbraak werd pas de dinsdag erna ontdekt. Het was een van de spectaculairste diefstallen in Londen en volgens waarnemers stof voor een film.

In 2006 roofden criminelen 53 miljoen pond uit kluizen in het zuidoosten van Londen. Zes jaar eerder verijdelde de politie een diamantenroof in de Millennium Dome. Was dat door gegaan dan hadden de rovers mogelijk de grootste roof ooit gepleegd en voor 350 miljoen pond buitgemaakt.

Arrestaties wegens grote Britse kluiskraak
Arrestaties wegens grote Britse kluiskraak (Foto: ANP)