Boonen: "Lange ritten Giro 'kapotmakerij'"

Tom Boonen heeft het zwaar in de Ronde van Italië. De Belgische klassiekerkoning klaagt vooral over de lange etappes. "Ik vraag me af waar lange ritten goed voor zijn in een grote ronde. Dat is kapotmakerij zonder meerwaarde", zegt de wielrenner van Etixx-QuickStep, die zijn eerste Giro afwerkt, dinsdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Boonen doelde in het bijzonder op de zevende rit. "Die rit van vrijdag was 264 kilometer. Ik geloof dat ik zeven uur en veertig minuten op de fiets heb gezeten. En zondag opnieuw. Daarna volgde een verplaatsing van 350 kilometer naar Civitanova Marche. Het is genoeg om iedereen moe te krijgen."

De Belg was dit voorjaar lang geblesseerd en rijdt met weinig verwachtingen in Italië. Hij ziet grote verschillen met de Tour en de Vuelta: "Dit is bij het extreemste wat ik in een grote ronde heb meegemaakt. Er wordt gewoon supersnel gekoerst, zeker in die eerste korte etappes. Maar als je weet hoe de Italianen parcoursen bouwen, en als je weet dat ze uit Sanremo vertrekken en naar het zuiden rijden, dan weet je dat het zwaar wordt."