Negen doden bij schietpartij motorbendes in Texas

Bij een steek- en schietpartij tussen leden van rivaliserende motorbendes in de stad Waco in de Amerikaanse staat Texas zijn zondag negen bikers om het leven gekomen en achttien gewond geraakt. De politie heeft tientallen vermoedelijke bendeleden opgepakt.

Leden van ten minste vijf verschillende bendes waren volgens de politie bij een populair restaurant met de naam Twin Peaks bij elkaar gekomen om ruzies over werkterrein en werving van leden uit te praten. Volgens een eerste onderzoek vielen er woorden en klappen in de toiletten, waarna messen en vuurwapens werden getrokken en er binnen in het restaurant en buiten op de parkeerplaats werd gestoken en geschoten.

Politiewoordvoerder Patrick Swanton zei dat er zo'n 150 tot 200 bendeleden in en bij het restaurant waren. Ook de politie, die wist van de spanningen tussen de bendes en lucht had gekregen van de bijeenkomst, was met minstens twaalf man ter plaatse, samen met een aantal state troopers. Agenten schoten verscheidene gewapende bikers neer, waarmee ze volgens Swanton hebben voorkomen dat er nog meer slachtoffers vielen.

Ook de bedrijfsleiding van het restaurant, onderdeel van een landelijke keten die bekend staat om het schaars geklede bedienend vrouwelijk personeel, wist van de bijeenkomst, maar werkte volgens Swanton niet erg mee met de autoriteiten om de bendes weg te houden.

Het lokale managementteam stelde in een verklaring dat het 'voortdurend en positief' met de politie heeft gecommuniceerd en meewerkt aan het onderzoek. De landelijke organisatie van Twin Peaks liet in een verklaring weten dat de omstandigheden rond de schietpartij worden bekeken dat intrekking van de franchiseovereenkomst met de vestiging in Waco 'serieus wordt overwogen'.