Toptalent Alaphilippe wint zware bergetappe Californië

De Franse wielrenner Julian Alaphilippe (Etixx - Quick-Step) heeft zaterdag de zevende rit in de Ronde van Californië gewonnen. Op de slotklim naar Mount Baldy reed hij iedereen uit het wiel. Met de zege neemt de 22-jarige Fransman ook de leiding over in het algemeen klassement. Zijn prestatie was opvallend, dit jaar maakt hij zijn doorbraak met sterke resultaten in sprints, klassiekers, tijdritten en nu ook een zware bergrit.

Alaphilippe won de 128,7 kilometer lange koninginnenrit tussen Ontario en Mount Baldy met 23 seconden voorsprong op zijn twee achtervolgers, de Colombiaan Sergio Henao en de Amerikaan Ian Boswell.

De Fransman neemt de leiderstrui over van de Slovaak Peter Sagan. Die kwam als zesde boven op 47 seconden van Alaphillipe. In het algemeen klassement volgt Sagan op twee seconden van Alaphilippe.

Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) was de snelste Nederlander. Hij kwam precies een minuut na Allaphillippe als achtste over de streep. Hij stijgt hierdoor naar de vijfde plek in het algemeen klassement.