'Zes landen mogelijk geweerd van Olympische Spelen'

Zes landen worden mogelijk geschorst van deelname aan de Olympische Spelen en andere grote sportevenementen, zo heeft de voorzitter van het wereldantidopingagentschap WADA gemeld. De betreffende landen zouden zeer slecht tot helemaal niet meewerken in de strijd tegen doping.

Het gaat om Noord-Korea, El Salvador, Guinee-Bissau, Haïti, Sierra Leone en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Ze zouden veel te weinig hebben gedaan om de nieuwe WADA-regels te handhaven. "Er is een klein groepje mensen en landen dat in de laatste 17 á 18 maanden werkelijk waar niks gedaan heeft met de nieuwe regels, ondanks zeven of acht herinneringen", aldus WADA-voorzitter Craig Reedie. 

"Uiteindelijk zal het hele systeem van medewerking instorten als er niet een vorm van sancties opgelegd worden", vervolgt Reedie. "Ik denk dat het niet-meewerkend verklaren ervoor kan zorgen dat de antidopingagentschappen in de betreffende landen toch nog mee gaan werken." Nadat een land de nieuwe WADA-regels geaccepteerd heeft moet het bepalen hoe deze ingevuld gaan worden in de nationale regels. Dit moet vervolgens voorgelegd worden aan het WADA, dat de nationale regels moet accepteren alvorens een land als 'meewerkend' gezien wordt. 

Reedie maakt duidelijk dat de bal bij de autoriteiten van de betreffende landen ligt en dat het aan het Internationaal Olympisch Comité is om te beslissen over eventuele sancties. "Ons doel is niet om te zorgen dat zulke landen uit de sport gegooid worden, maar wel om ervoor te zorgen dat ze een degelijke set regels hebben", zegt Reedie, die aangeeft klaar te zijn met het achternalopen van de niet-meewerkende landen. "Onze plicht is om mensen en landen te vertellen of ze voldoen aan de regels en als dat niet zo is melden we dat bij het IOC, die vervolgens stappen kunnen ondernemen. Uiteindelijk is het leuk om een systeem te hebben, maar als je geen straffen uitdeelt heb je er niks aan."