Blokhuijsen en Team Corendon uit elkaar

Jan Blokhuijsen vertrekt per direct bij Team Corendon. De 26-jarige schaatser heeft aan de ploegleiding laten weten een andere sportieve route te verkiezen boven die van Team Corendon. Waar Blokhuijsen zijn carrière voortzet is nog niet officieel bekend.

"Ik heb respect voor zijn keuze, al is het natuurlijk nooit leuk om iemand kwijt te raken", verklaarde teammanager Chiel van Praag donderdag. Hij gaf aan dat Blokhuijsen ook niet de enige schaatser is die recent voor een andere route heeft gekozen. "Jorien ter Mors en Ireen Wüst hebben dat ook gedaan. Misschien dat hij het in dat kader ook zo wil aanpakken. Hij heeft zich deze zomer bijvoorbeeld erg gericht op het skeeleren. Dat is er bij ons niet echt."

Blokhuijsen kwam twee jaar geleden bij Corendon. Hij kende een goed eerste jaar waarin hij goud pakte op de EK allround, zilver op de WK allround en zilver op de olympische 5 kilometer in Sochi. Bij de ploegachtervolging won hij bovendien olympisch goud. Afgelopen seizoen verliep de samenwerking een stuk stroever. De prestaties bleven achterwege en Blokhuijsen kwam openlijk in conflict met coach Jan van Veen.

Corendon nam vorige week al afscheid van Van Veen. Volgens teammanager Chiel van Praag had dat niets te maken met een verstoorde relatie tussen Blokhuijsen en de coach. "Van Veen heeft voor zichzelf uitgemaakt dat hij op dit moment niet in staat is om op topsportniveau te coachen. Dat heeft deels met hem te maken en deels met ons."

Jan Blokhuijsen zal volgend seizoen een ander schaatspak aan hebben. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Jan Blokhuijsen zal volgend seizoen een ander schaatspak aan hebben. (PRO SHOTS/Erik Pasman)