Fabrieksbrand Filipijnen eist 72 levens

De politie in de Filipijnen heeft de meeste lichamen geborgen in een fabriekspand dat donderdag door een flinke brand brand werd getroffen. In totaal vonden 72 mensen de dood in de vuurzee. De politie liet weten een onderzoek in te stellen naar de brand.

De zoektocht naar lichamen van slachtoffers werd woensdagavond stilgelegd, omdat de hitte op de eerste verdieping van het pand nog te groot was. Bovendien werd gevreesd voor de instabiliteit van de verdieping.

De brand in de fabriek in een voorstad van Manilla, waar rubberen slippers werden gemaakt, brak woensdag uit. Mogelijk veroorzaakten vonken die vrijkwamen bij laswerk aan de hoofdingang een explosie, waarna het vuur om zich heen greep. Veel arbeiders zochten hun heil op de bovengelegen verdieping. Daar konden ze geen kant op, omdat voor de ramen ijzeren spijlen waren aangebracht.

Onduidelijk is of het pand over nooduitgangen beschikte. Ook is het de vraag of veiligheidsvoorschriften voldoende in acht werden genomen. De politie liet weten aanklachten in te dienen tegen 'iedereen die verantwoordelijk is en fouten heeft gemaakt'.