Bezuiniging Amtrak ondanks fatale treincrash

Ondanks dat het fatale treinongeluk in Philadelphia voorkomen had kunnen worden als de trein een automatisch remsysteem had gehad, moet de Amerikaanse vervoerder Amtrak het toch doen met minder overheidsgeld. Het Amerikaanse Congres besloot woensdag, enkele uren na de crash, alsnog te bezuinigen.

De Verenigde Staten zitten al langer met de spoorwegen in hun maag. De Democraten wilden bijna 3,5 miljard euro investeren in Amtrak zodat het bedrijf niet alleen beter kan concurreren met andere vervoerders, maar ook betere veiligheidssystemen kan aanschaffen en verouderde apparatuur kan vervangen.

Volgens afgevaardigde Steve Israel verwachten Amerikanen dat de overheid investeert in de veiligheid van de Amerikaanse spoorwegen. Maar met de ontsporing van dinsdagavond "hebben we hen teleurgesteld," aldus de Democraat.

Zeker zeven mensen kwamen om tijdens het treinongeluk. Ook raakten meer dan tweehonderd mensen gewond toen de trein ontspoorde na een scherpe bocht. De trein was niet uitgerust met een automatisch remsysteem dat de ontsporing op hoge snelheid had kunnen voorkomen.