Sinterklaasjournaal in race voor Nipkowschijf

Het Sinterklaasjournaal is één van de tv-programma's die kansmaken op een Zilveren Nipkowschrijf; de prijs van tv-critici voor het beste tv-programma. Het NTR-programma heeft concurrentie van de dramaserie Hollands Hoop (VARA, VPRO, NTR) en Onze man in Teheran (VPRO) van correspondent Thomas Erdbrink.

De nominaties werden woensdag bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. Ook werd duidelijk dat het satirische programma Zondag Met Lubach (VPRO) een eervolle vermelding heeft gekregen. Vorig jaar sleepte de AVRO-serie Ramses de prestigieuze Nipkowschijf in de wacht.

Het Sinterklaasjournaal werd afgelopen najaar niet alleen door kinderen, maar ook door veel volwassenen bekenen. Dat had alles te maken met de Zwarte Piet-discussie. De NTR koos ervoor om onder meer clownspieten en een Opa Piet te introduceren. Volgens sommigen een geniale verhaallijn, volgens anderen een aanslag op het Sinterklaasfeest. Het programma bestaat sinds 2001 en wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok.

Radio
Naast de Zilveren Nipkowschijf wordt de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma uitgereikt. Genomineerd zijn de hoorspelserie De Oorlogskoningin (VPRO), het praatprogramma Twee Dingen (Omroep MAX) en het nachtprogramma Nooit meer slapen (VPRO). Het 3FM-programma De bende van Van der Lende krijgt een eervolle vermelding. De prijsuitreiking is op 10 juni.