Oranje onder 17 uitgeschakeld op EK na derde gelijkspel

Het Nederlands elftal onder 17 jaar heeft zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap in Bulgarije. Na gelijke spelen tegen Ierland (0-0) en Engeland (1-1) eindigde ook de derde en laatste groepswedstrijd in remise. Het duel tegen Italië eindigde in 1-1.

Oranje moest winnen was nodig om de volgende ronde te halen, maar daar leek het spel in de beginfase totaal niet op. De eerste kans voor Italië was direct raak. Federico Giraudi ontsnapte aan de linkerkant die Patrick Cutrone vond voor het doel. De spits tikte eenvoudig binnen: 0-1. In de eerste helft kreeg Oranje wel enkele kansjes, maar echt gevaarlijk werd het nooit.

In de tweede helft ging Italië steeds verdedigender spelen en werd het voor Oranje nog moeilijker om de hechte defensie te doorkruisen. De gelijkmaker een kwartier voor tijd kwam dan ook uit de lucht vallen. Een corner van invaller Matthijs de Ligt kwam verkeerd op het been van Federico Giraudo. De verdediger passeerde hiermee zijn eigen doelman.

Na de gelijkmaker had Oranje een korte opleving. Dani de Wit kopte in handen van de Italiaanse keeper en trof even later de lat. Deze opleving duurde echter kort. In de blessuretijd keek Oranje machteloos toe hoe Italië het spel vertraagde en kon de plek in de kwartfinale niet meer afdwingen.

Door het missen van de kwartfinale zal het Nederlands elftal niet te zien zijn op het wereldkampioenschap voor spelers onder 17 jaar, komend najaar in Chili. Italië plaatste zich wel voor de kwartfinale als tweede met vier punten uit drie wedstrijden. Engeland werd groepswinnaar met zeven punten.

Opstelling Nederland: Bijlow, Troupée, Fosu-Mensah, Knoester, Van Drongelen (41. Floranus), Boultam (46. De Ligt), Bijleveld (64. Malen), De Wit, Fernandes, Dilrosun, Grot.