'Mierenneukers' Armin en Probz vinden elkaar

Mr. Probz komt er ronduit voor uit. "Als het om mijn muziek gaat, ben ik een onwijze mierenneuker." Het was dan ook een verademing om te werken met Armin van Buuren, die er precies dezelfde standaarden op na blijkt te houden. "Ik zei tegen Mr. Probz: Jij gaat de studio niet uit voordat je 100 procent tevreden bent."

En als je twee perfectionisten met elkaar een track laat maken, kan dat wel even duren, verklappen ze aan BuzzE. Armin lachend: "Ik heb nog nooit zoveel tijd en geld in een nummer van drie minuten gestoken." Mr. Probz verzucht: "Dankzij Armin weet ik dat ik niet gek ben. Eerder werkte ik wel eens met producers waarbij ik dacht 'ben ik nou de enige die wil dat dit echt goed wordt?!'."

Het resultaat van hun samenwerking, de single Another You, is sinds vrijdag officieel uit, maar werd in de pre-release via Spotify in een week tijd al meer dan zeven miljoen keer beluisterd. "Dat komt omdat Mr. Probz nu heel hot is", zegt de wereldberoemde dj. Waarop Mr. Probz heel hard moet lachen. "Nou, volgens mij komt het vooral omdat jij heel hot bent."

Bij de uitreiking van de Buma Awards 2014 liepen de twee artiesten elkaar tegen het lijf en ontstond het idee de krachten te bundelen. Van Buuren: "Ik vond Waves een supervet nummer en was meteen geboeid door zijn zangstem, want ik kende hem alleen als rapper. Met die enorme hit heeft hij zichzelf opnieuw uitgevonden. Net als ik net had gedaan met This is What it Feels Like." Mr. Probz: "Ik stuurde een ideetje op dat ik had liggen, Armin stuurde iets terug en het was meteen raak. We hebben dezelfde feel voor details."

Zowel voor de dj als voor de succesvolle zanger hing er nogal wat van de samenwerking af. Armin: "Twee artiesten met een Grammy-nominatie op zak die samen de studio induiken voor die beruchte 'opvolger'. Maar de sleutel is juist om niet op zoek te gaan naar de opvolger, maar iets heel nieuws te maken."

En dat lijkt gelukt. "Ik ben heel blij dat ik met Another You onder het juk van mijn vorige hit uit ben. Dit is een nieuw hoofdstuk." Mr. Probz is vooral heel trots. "Armin van Buuren weet je wel. Dat is niet zomaar iemand."

Van Buuren: "Samen spelen we Champions League. Mr. Probz heeft weet ik hoelang over de hele wereld in de charts gestaan. Dan kun je niet komen aanzetten met een snel in elkaar gedraaide dancetrack." Dus pakten de muziekgrootheden het serieus aan. Maandenlang werd er gesleuteld aan Another You en uiteindelijk belandde het duo zelfs met een heus strijkorkest in de befaamde Wisseloord Studio's. Armin: "Ik heb me wel eens achter mijn oren gekrabd en me afgevraagd of dat het wel allemaal waard was voor die drie minuten. Maar we gingen het gewoon niet voor minder doen. Die details maken het verschil tussen een hamburger van de McDonalds en een echte burger."

Mr. Probz moest zich door Armin wel een paar keer over de streep laten trekken. "Ik heb zo vaak gehoord dat het wel goed zou komen, en dan kwam het niet goed. Maar Armin heeft bewezen hoe het ook kan. We zijn allebei perfectionisten. En zo kwam het dat ik op kerstavond nog bij hem in de studio zat om de laatste puntjes op de i te zetten."

De zanger belooft dat hij na zijn eerste samenwerking met Van Buuren niet definitief is overgelopen naar de dance. "Het is een leuk uitstapje. Ik doe graag dingen buiten mijn comfortzone. Maar mijn eigen plaat, waar ik nu aan werk, heeft helemaal niets met elektronische muziek te maken."

Ook Van Buuren ontkent dat hij Mr. Probz naar de 'dark side' heeft gelokt. "Juist andersom. Binnen de dance wordt popmuziek vaak gezien als de dark side. Maar dit nummer is ook weer niet echt een popliedje. Het is het beste van twee werelden."