Arnhem breekt verzetsmonument af

Arnhem is van plan om volgende week het verzetsmonument in het centrum van de stad af te breken. Het monument moet wijken voor de renovatie van concertgebouw Musis Sacrum. Vijf raadsfracties en veel Arnhemmers voelen zich door de gemeente gekwetst.

Het verzetsmonument op de achtergevel van het concertgebouw is in 2005 onthuld. Het bestaat uit 128 aluminium platen, die een wolkenlucht verbeelden met daarin een tekst. Burgemeester Herman Kaiser heeft beloofd dat hij persoonlijk zoekt naar een nieuwe plek voor het omvangrijke kunstwerk, maar dat is nog niet gelukt. Aangezien de bouwwerkzaamheden bij Musis Sacrum op 1 juni beginnen, wil de gemeente de platen demonteren en voorlopig teruggeven aan de kunstenaar.

PvdA en ChristenUnie verzetten zich vrijdag in een brief aan het college tegen 'een dergelijke onomkeerbare ingreep, terwijl de raad nog moet besluiten over het renovatieplan voor Musis'. "Het doet geen recht aan de raad noch aan de historie." Drie andere fracties vinden dat ook.

Veel Arnhemmers vinden het gesol met het monument respectloos. Arnhem heeft veel te lijden gehad in de Tweede Wereldoorlog.