Conservatieven lijken winnaars Britse verkiezingen

De Conservatieve Partij stevent onverwachts af op een grote overwinning bij de Britse parlementsverkiezingen. De eerste uitslagen die vrijdag bekend werden lijken de exitpolls te bevestigen die aangaven dat premier David Cameron aan kan blijven. Labour, dat oppositie voerde, kreeg flinke klappen te verduren, vooral in Schotland, waar de Schotse nationalistische partij SNP met de winst aan de haal gingen.

Dat de Conservatieven afstevenen op een meerderheid in het 650 zetels tellende Lagerhuis is een veel betere uitslag dan de partij en analisten vooraf hadden gedacht. Cameron straalde vrijdagochtend dan ook. "Dit is duidelijk een erg sterke nacht voor de Conservatieve Partij geweest", aldus de premier, die nog niet de overwinning op wilde eisen. Cameron zei graag weer leiding te willen geven aan het land onder het credo 'een land, een Verenigd Koninkrijk'. Dat wil hij onder meer doen door Schotland en Wales meer macht te geven.

Labour kreeg stevige klappen en werd in Schotland weggevaagd. De SNP krijgt bijna alle 59 Schotse zetels. "Wat we vanavond hebben gezien is dat Schotland de SNP het vertrouwen geeft om de Schotse stem te laten horen; een duidelijke stem voor een einde aan de bezuinigingen, betere voorzieningen en een progressievere politiek in Westminster", zei SNP-leider Nicola Sturgeon donderdagavond. Voormalig SNP-leider Alex Salmond zei vrijdagochtend dat 'de Schotse leeuw heeft gebruld'.

Labourleider Ed Miliband is teleurgesteld. "Dit is natuurlijk een uitermate teleurstellende en moeilijke nacht voor Labour", aldus de partijleider. "In Schotland hebben we gezien dat onze partij ten onder is gegaan aan een golf van nationalisme."

Niet alleen Labour werd de oren gewassen, ook voor de Liberal Democrats, de coalitiepartner van de Tories, verliepen de verkiezingen rampzalig. "Het is nu pijnlijk duidelijk dat dit een wrede en zware nacht is voor de Liberal Democrats", aldus Nick Clegg, partijleider van de LibDems. Hij zei dat hij later vrijdag met zijn collega's over zijn toekomst gaat praten.

Uit de exitpolls blijkt dat de Conservatieven kunnen rekenen op 316 zetels, veel meer dan werd verwacht. Labour komt uit op 239 zetels en raakt dus zeventien zetels kwijt. De Liberal Democrats zakken van 56 zetels naar tien zetels en de Schotse nationalisten zien hun zetelaantal toenemen van 6 tot 58. De anti-Europese UK Independence Party (UKIP) moet het doen met twee zetels.