Polls VK: Conservatieven grote winnaar

De Conservatieve Partij van premier David Cameron is de grote winnaar van de Britse Lagerhuisverkiezingen. Volgens de meest recente BBC-voorspelling kan de partij rekenen op 325 zetels; precies de helft van de 650 plekken in het Lagerhuis. Labour blijft steken op 232 zetels. De Liberal Democrats, onderdeel van de huidige regeringcoalitie, halen 12 zetels. De Scottish National Party zou er 56 halen, UKIP 2.

Na het sluiten van de stembussen verscheen een exit poll, uitgevoerd in opdracht van drie grote Britse mediapartijen: de BBC, ITV en Sky. Aan 20.000 kiezers bij 140 representatieve stembureaus is gevraagd op wie ze hebben gestemd. Volgens die poll zouden de Tories 316 zetels krijgen. Tegen zes uur (lokale tijd) stelde de BBC die voorspelling bij naar 325.

De definitieve uitslag wordt in de loop van de dag verwacht. Voorafgaand aan de verkiezingen was een nek-aan-nekrace tussen de Tories en Labour voorspeld, maar het onderlinge verschil is toch groter dan gedacht. Opvallend is de score van de Scottish National Party: de partij stevent af op 56 van de 59 Schotse zetels. De SNP heeft met name Labour een flinke slag toegebracht in Schotland.

Update 04:30 uur
Analisten van de BBC houden er rekening mee dat de Tories mogelijk alsnog de benodigde meerderheid van 326 zetels halen. Ze baseren zich op de stemmen die tot dusver zijn geteld. Labour weet bijna geen zetels op de Conservatieven te veroveren; in diverse districten verschuiven de verhoudingen zelfs wat meer in het voordeel van de partij van David Cameron.

In Schotland worden alle landelijke partijen compleet weggevaagd door de SNP. Het is mogelijk dat de partij meer dan 50 procent van de stemmen haalt in Schotland. De 20-jarige SNP-politica Mhairi Black heeft de zetel in het district Paisley and Renfrewshire South gewonnen. Ze wordt daarmee het jongste parlementslid in het Verenigd Koninkrijk sinds 1667.

Update 06:30 uur
LibDem-leider Nick Clegg en Labour-frontman Ed Miliband hebben beiden hun district gewonnen. Ze lieten zich beiden uit over de 'teleurstellende' uitslagen voor hun partij op landelijk niveau, maar verbonden nog geen consequenties aan de verwachte uitslag. Uit analyses van de BBC blijkt dat Labour er onvoldoende in slaagt om districten te veroveren op de Tories. De partij was uitgegaan van de verovering van zo'n 35 kiesdistricten. Labour pakt wel wat districten van de Conservatieve Partij af, maar omgekeerd gebeurt hetzelfde.

Update 06:50 / 07:40 uur
Premier David Cameron is overtuigend herkozen in zijn district. In een toespraak benadrukte Cameron het belang van een verenigd land. De BBC voorspelt nu dat de Conservatieve Partij mogelijk op een eigen kracht een meerderheid haalt. De eerdere voorspelling van 316 zetels voor de Tories is bijgesteld naar 325; precies de helft van het totaal. In de praktijk komen de parlementariërs van de Noord-Ierse Sinn Féin echter nooit opdagen. Die partij lijkt 2 zetels te behalen, waardoor 325 zetels effectief een meerderheid in het Lagerhuis is.

Update 08:10 uur
De BBC stelt de prognose voor de Conservatieve Partij nu zelfs bij naar 329 zetels. Labour 232, LibDem slechts 8.
 

Zetels volgens exitpoll / forecast

Partij Exitpoll Forecast 06:00 uur
Conservative Party 316 325
Labour Party 239 232
Scottish National Party 58 56
Liberal Democrats 10 12
Plaid Cymru (Wales) 4 3
UK Independence Party 2 2
Green Party 2 1
Anderen 19 19