Erdogan teleurgesteld in Rusland

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft besloten niet op de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Moskou aanwezig te zijn. Hij vind het namelijk erg jammer dat Vladimir Poetin afgelopen maand de Armeense Genocide heeft erkend.

Een dag voor de herdenking in Turkije van de Eerste Wereldoorlog (en ook de herdenking van de Armeense Genocide) op 24 april, publiceerde de Russische president een verklaring op de website van het Kremlin. Hierin stond "24 april zou geen feestdag moeten zijn, maar een herinnering aan de donkere dagen in de geschiedenis van de mens, de genocide op het Armeense volk". De dag er na ondertekende de Doema een resolutie om de massaslachting officieel als genocide te erkennen.

Nadat de Turkse minister van buitenlandse zaken hier lucht van kreeg ging ook Erdogan zich ermee bemoeien. Hoewel hij in eerste instantie wel naar de herdenking zou gaan stuurt hij nu slechts een ambassadeur. Daarbij voegde hij nog tamelijk kinderachtig aan toe "tijdens de herdenking in Armenië waren alleen Poetin en Hollande aanwezig, bij de herdenking in Turkije waren er wél twintig staatshoofden".

Erdogan is niet het eerste staatshoofd dat afzegt voor de herdenking in Moskou. Van de 68 genodigde staatshoofden komen er slechts 12 opdagen, opvallendste afwezige daarbij is Kim Jong-un. Russische minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov, doelend op uitgenodigde oude Sovjet staten, grapte over de lage opkomst wat ongemakkelijk "het is een uitnodiging, geen oproep voor het leger".

Erdogan afwezig in Moskou (Foto: ANP)
Erdogan afwezig in Moskou (Foto: ANP)